Prin ocupatie „se intelege activitatea sociala utila depusa de o persoana, intr-una din ramurile economiei nationale, care este aducatoare de venituri si constituie sursa principala de existenta pentru acea persoana”.Ocupatiile si mestesugurile practicate in comuna au cuprins mai multe domenii, dupa cum urmeaza:
Aceasta a constituit din totdeauna ocupatia de baza, fiind practicata de toti locuitorii comunei. Aceasta ocupatie a asigurat si asigura in continuare necesarul de hrana al oamenilor.Cu toate ca suprafetele de teren arabil apartinatoare oamenilor sunt destul de mici, iar solurile nu sunt din cele mai bune, prin munca depusa si datorita priceperii de care au dat dovada, tirnovenii au reusit sa obtina recolte care sa le satisfaca necesitatile personale.Munca in agricultura s-a desfasurat manual, din cauza lipsei mijloacelor mecanizate. Cu toate ca in momentul de fata in comuna exista tractoare, configuratia terenului din multe zone agricole nu permite folosirea acestora.
Cresterea animalelor este o cupatie ce se desfasoara in paralel cu agricultura. Tirnovenii cresc vaci, boi, cai, oi, capre si porci, care le asigura necesarul de carne, lapte, lana, gunoiul de grajd pe care il folosesc ca ingrasamant natural in agricultura, precum si animalele de tractiune necesare lucrului in gospodarie.In anumite perioade, numarul animalelor era destul de mare. Spre exemplu, la inceputul anului 1942, tirnovenii detineau 204 cai, 970 boi, 5.328 oi §i 214 capre. Raportat la numarul populatiei, un cai revenea la 2 locuitori, un bou la 4 locuitori, 1,33 oi la un locuitor, iar o capra revenea la 19 locuitori. Treptat numarul animalelor a inceput sa scada, o cauza fiind si politica economica a Romaniei pana Tn 1989, multi tarani, indeosebi tineretul fiind atrasi catre orase ca forta de munca in industrie.Astazi, tirnovenii detin: 348 cai, 731 taurine, din care 240 vaci, 1.568 oi, 35 capre, 250 porci, 14 magari, 4.158 pasari si 100 familii de albine.
Vacarii erau persoane angajate pentru paza vitelor. Plata acestora se facea in bani si alimente. Aceasta ocupatie a disparut.
Ei sunt cunoscuti in comuna si sub numele de snaidari, confectioneaza imbracamintea necesara oamenilor satului. Aceasta meserie a fost si este practicata atat de barbati cat si de femei.Croitori cunoscuti in comuna au fost: Puichita Ion (Graure) nr. 358, Voina Simion (Voinesti) nr. 386, FTc Rusalin (Salta) nr. 193, toti fiind decedati.Astazi mai practica croitoria Gheju Ion (Pauna) nr. 50, Costescu Rodica (Catuta) nr. 445 si Constantin Ion (Fira) nr. 146. COJOCARII confectioneaza cojoace din piei de animale. Cojoacele folosite de barbatii si femeile din comuna se confectioneaza cu blana in interior. Cojoacele pentru ciobani se confectioneaza cu lana in afara.