Obiective turistice

Moara cu roată hidruaulică orizontală

Ultimele două mori de acest gen au funcţionat pe pârâul Igăzău, fiind cunoscute sub numele de „moara lui Drâmbă” şi „moara lui Dănilă”.

Casa morii era construită din piatră (moara lui Drâmbă) sau din lemn (moara lui Dănilă), fiind compusă din două încăperi. Prima încăpere era moara propriu zisă, iar cea de a doua era locuinţa morarului.

Piesele componente ale morii erau confecţionate din lemn.Sistemul energetic al acesteia îl formează roata hidraulică, aşezată sub moară, în poziţie orizontală. Roata hidraulică era formată dintr-un butuc de lemn, pe care era fixat radiar un număr variabil de palete, care au forma unor linguri din lemn. Roata este fixată pe un fus din lemn de stejar, capătul de jos al fusului fiind fixat într-un lagăr, iar la capătul de sus al acestuia fiind fixată piatra rotitoare.Sub piatra rotitoare se află piatra fixă, aşezată pe două grinzi la circa 0,60 m deasupra podelei. Cele două pietre au diametrul de 1 m, iar grosimea de 0,30 m. Acestea reprezintă sistemul mecanic de prelucrare a materiei prime.Cele două pietre sunt închise de jur împrejur cu doage din lemn care au rolul de nu permite împrăştierea făinii.

Monumente şi cruci

Pe teritoriul comunei sunt amplasate peste 25 de monumente şi cruci, adevărate documente istorice din piatră sau metal. Ele vorbesc despre eroi care şi-au jertfit viaţa pe altarul patriei, scot în evidenţă credinţa în biserică a înaintaşilor noştri, ne amintesc de evenimente care au avut loc în viaţa comunei cu mulţi ani în urmă. Tot din aceste documente găsim numele preoţilor care au păstorit credincioşii comunei ani la rând, găsim nume ale autorităţilor comunei, ale unor oameni care nu mai sunt, dar care au lăsat ceva în urma lor pentru aducere aminte.Din toate acestea, vor fi descrise în continuare cele pe care le-am considerat a fi mai importante, mai reprezentative.

  • MONUMENTUL EROILOR
monumentul-eroilor

A fost ridicat în anul 1936 la iniţiativa Echipei sociologice studenţeşti a Fundaţiei Culturale din Bucureşti, care în acest an a efectuat cercetări sociologice în comună. Monumentul ridicat atunci, era o cruce înaltă de 3 metri, confecţionată din lemn de stejar, amplasată în spaţiul dintre Biserica Ortodoxă şi şcoală.Pe partea frontală a crucii, era fixată o placă metalică pe care cu litere în relief erau trecuţi eroii căzuţi în primul război mondial. În anul 1972, la propunerea autorităţilor locale, s-a hotărât construirea unui monument pe care să fie trecuţi şi eroii din al doilea război mondial.

Monumentul are înălţimea de 3 metri şi este amplasat în faţa şcolii generale, într-un mic parc. Soclul monumentului are formă de trunchi de piramidă şi este construit din beton. Pe soclu este aşezat un obelisc din marmură.

  • CRUCILE DIN CURTEA BISERICII ORTODOXE
crucile-din-curtea

Sunt în număr de două, una fiind amplasată în partea de vest a bisericii, iar cea de adoua în partea de răsărit.Voi începe cu prezentarea crucii din partea de vest.Aceasta a fost ridicată în anul 1902, fiind cea mai veche cruce de pe teritoriul comunei. Pe un postament din beton este aşezat soclul din marmură albă, pe acesta aflându-se o cruce de aproximativ un metru.

  • CRUCEA DE LA FREANŢ
crucea-de-la-freant

A fost ridicată în forma actuală în anul 1966 şi este cu totul deosebită faţă de celelalte.Trebuie să menţionez faptul, că până la ridicarea actualei cruci, aici a existat o cruce de lemn ridicată cu peste 50 de ani în urmă.Crucea are o înălţime de 2 m şi este confecţionată din marmură albă. Pe soclul confecţionat din beton este amplasată o placă de marmură. Pe placă a fost dăltuită o cruce încadrată de două ghirlande de trandafiri săpate pemarginile plăcii.

  • CRUCEA DE LA ŞTIRBAN
crucea-de-la-stirban

A fost ridicată în anul 1936, aşa cum reiese şi din inscripţia de pe ea. Soclul este construit din beton, pe acesta fiind aşezată o placă de marmură care în partea superioară se termină cu o cruce. Are o înălţime de 2,50 metri este protejată printr-un gard din fier forjat pe care este fixată o copertină din tablă.

  • CELE DOUĂ CRUCI DIN DEALUL BÂRZAVEI
cele-doua-cruci
cele-doua-cruci

Conform informaţiilor primite de la un locuitor al comunei, cu mulţi ani în urmă, pe acest loc a fost ridicată o cruce din lemn de către credincioşii ortodoxi, cruce care mai târziu a fost înlocuită cu una din metal.

Ca o replică la aceasta, credincioşii de rit greco – catolic, ridică o frumoasă cruce din marmură. Din punct de vedere constructiv nu se deosebeşte cu nimic de celelalte cruci din comună, descrise până acum.